mindfulness en meditatie
Yoga, boeddhisme, sjamanisme
Communicatie & levenskunst

Vanaf 16 november tot aan zomer 2021 biedt het HFC opnieuw korte online meditaties aan:
driemaal per week een live begeleid 'meditatief moment' van 25 minuten via Zoom,
plus als extra's: vraag-en-antwoordmomenten en themasessies.
Je kunt ieder moment instromen en je inschrijven voor kortere of langere periodes.
Kijk hier voor alle informatie en inschrijving.

Afbeelding2 

 

Mindfulness

Mindfulness basis en vervolg

Het Han Fortmann Centrum biedt een scala aan trainingen, van basis tot gevorderen. Wil je beginnen met Mindfulness, stap dan in bij de basistraining.

De basistraining wordt door een aantal zorgverzekeraars onder bepaalde condities vergoed. Zie vergelijkingssite Zorgwijzer.nl.

Meer informatie

Meditatieve momenten online

Meditatieve momenten online

Nu lijfelijke nabijheid vanwege de coronacrisis beperkt is, is het extra fijn om samen met anderen online te mediteren. Het Han Fortmann Centrum heeft inmiddels - onder grote belangstelling - veel ervaring opgedaan met online aanbod. Vanaf 16 november tot aan zomer 2021 bieden wij opnieuw korte online meditaties aan: driemaal per week een live begeleid, 25 minuten via Zoom, plus als extra's: vraag-en-antwoordmomenten en themasessies. Je kunt ieder moment instromen en je inschrijven voor kortere of langere periodes.

Meer informatie

Mindful Opvoeden - Een online achtweekse training

Mindfulness verdieping - Een achtweekse online training

Heb je enige ervaring met meditatie, dan kan het fijn zijn om na een tijdje 'op herhaling' te gaan. Je frist je kennis en praktijk op en krijgt nieuwe inspiratie. Ook kun je in een vervolgcursus een thema uitdiepen. Speciaal voor dit doel biedt het HFC komende tijd verdiepingscursussen online aan. Acht avonden van 75 minuten.

Meer informatie

Zenmeditatie

Zenmeditatie

Zen legt, als stroming binnen het boeddhisme, veel nadruk op meditatie en aandacht. Zen is allesbehalve een ver-van-mijn-bed-show. Het gaat nooit om theoretische concepten of hogere sferen, maar om wat hier en nu aan de orde is. Leuk en niet leuk. En dat is dus alles van je eigen leven, inclusief het heftigste, existentiële lijden dat ons beroert. Dat is de diepste smaak van zen.

Wil je beginnen met zen? Neem contact op met docent Dick Verstegen; er een een 'traject op maat' mogelijk. Gevorderden kunnen instromen in een van de doorlopende gevorderde groepen.

Meer informatie

AdelaarWit 2

Workshop sjamanisme

Het sjamanisme is een eeuwenoude geneeswijze die ook in onze tijd bruikbaar is om heling en welzijn te bereiken. De sjamanistische reis is een belangrijke techniek in deze methode. In de basisworkshop leer je om zelfstandig reizen te maken naar je krachtdier en andere persoonlijke spirituele helpers voor kracht en advies.

Na de basistraining kun je deelnemen aan verdiepingsworkshops

Meer informatie

Yoga

Mindfulness Yoga

Zoek je een rustpunt in het jachtige leven? Dat is wat een wekelijkse yogales velen brengt. Yoga schenkt rust en ruimte, en van daaruit energie en vitaliteit. Zo ga je, geleidelijk aan, bewust en ontspannen functioneren vanuit je werkelijke kracht. Het lichaam is een prachtig instrument om goed bij jezelf te komen, en zo de balans te vinden tussen binnen- en buitenwereld.

Kijk verder bij de cursussen Mindfulness Yoga.

Meer informatie

Verbindende communicatie

Verbindende communicatie

Monique Hoogakker is o.a. gespecialiseerd in de Geweldloze communicatie (volgens het stappenplan van Marshall Rosenberg). Peter Kooij geeft traningen op gebied van efficiënt communiceren en de workshop Grenzen stellen, weerstand bieden. Bij beiden gaat het steeds om respect en zelfrespect in de actie en inter-actie? Zo leer je je kwaliteiten beter kennen, ontwikkelen en inzetten.

Meer informatie

Open les

Open lessen

Tijdens een open les kun je kennismaken met de cursus, de trainer en de locatie. Deelname verplicht je tot niets.

Meer informatie

Han Fortman centrum NijmegenLevensplezier is een groot goed. Het brengt liefde, lichtheid, vitaliteit, openheid, inspiratie, dynamiek en creativiteit mee. Vanuit zo’n gemoed kan je ook beter omgaan met CRKBO Instellingwisselvalligheid, verandering, ongemak en leed.   Vanuit deze overtuiging wil het Han Fortmann Centrum (HFC) een praktisch toepasbare bijdrage bieden voor jong en oud.

Deze bijdrage bestaat uit een gevarieerd aanbod aan cursussen en andere activiteiten op het punt van persoonlijke ontwikkeling.
Het HFC wil deze maatschappelijke rol professioneel, zichtbaar, open, liefdevol, integer en actief vervullen. En wel op zo’n manier dat cursusdeelnemers hun eigen dagelijks leven met de opgedane inzichten kunnen verrijken.

meditatiebankje 01


Op zoek naar een goed meditatiebankje?

Bij het Han Fortmann Centrum kunt u hiervoor terecht.
Ze worden gemaakt door het bedrijf Hout en Meubel, een arbeidsmatig project
als onderdeel van de RIBW Nijmegen en Rivierenland.

Klik hier voor meer informatie en bestellen.

Meditatie online

Meditatie online

Nu lijfelijke nabijheid vanwege de coronacrisis beperkt is, is het extra fijn om samen met anderen online te mediteren. Het Han Fortmann Centrum biedt daartoe al sinds het voorjaar de gelegenheid: een live begeleid 'meditatief moment' via Zoom. De belangstelling voor dit aanbod was overweldigend. Voor ons reden om hiermee door te gaan.

Nieuw en uitgebreid aanbod

Op 16 november 2020 start een nieuw uitgebreid aanbod, dat loopt tot 1 juli 2021. Wat houdt dat aanbod in?

 • 3 x week kun je deelnemen aan een meditatief moment van 25 minuten (op maandag- en woensdagavond van 19.30 -19.55 uur en op donderdagochtend van 10.00 - 10.25 uur).
 • 1 x maand is er een sessie Vraag & Antwoord (na afloop van de meditatie – 30 minuten extra)
 • 1 x maand is er een themabijeenkomst; de sessie duurt dan 1 uur (30 minuten extra)
 • Prijs bedraagt 25 euro per maand
 • Je kunt ieder moment gedurende de hele periode (16 november t/m 1 juli) instromen
 • Deelname loopt via een abonnementensysteem
 • Je kunt je opgeven voor een abonnement van 1 of 3 maanden of voor het hele seizoen.
 • Loopt je abonnement af, dan ontvang je enkele dagen voor beëindiging een herinneringsmail en kun je je abonnement desgewenst verlengen.

Voor wie

Iedereen kan meedoen! Vanaf elke plaats, met of zonder meditatie-ervaring

Zo doe je mee - Inschrijving

Meedoen is simpel

- Kies hieronder het abonnement van je voorkeur en volg de aanwijzingen op het scherm.
- Ben je nog niet eerder abonnee geweest, maak dan een Mijn HFC-account aan
- Wil je je abonnement verlengen? Log dan in op je eerder aangemaakte Mijn HFC-account en verleng je abonnement.
- Je betaalt eenvoudig via iDeal.
- Na betaling ontvang je een bevestigingsmail en gaat je abonnement in.

- Eenmaal ingelogd en betaald kun je in 'Mijn HFC' alle informatie vinden over de mediatiesessies. Je vindt daar bijvoorbeeld het linkje waarmee je aan het meditatieve moment kunt deelnemen via Zoom. De linkjes zijn steeds één hele week geldig, dus voor drie sessie van de betreffende week.

Abonnementskeuze:

Maandabonnement (€ 25,-)
Door dit abonnement te kiezen heb je een maand lang toegang tot de online meditatiebijeenkomsten en achtergrondinformatie.

Kwartaalabonnement (€ 75,-)
Door dit abonnement te kiezen heb je 3 maanden lang toegang tot de online meditatiebijeenkomsten en achtergrondinformatie.

Seizoensabonnement (€ 175,-)
Door dit abonnement te kiezen heb je het hele seizoen (16 november 2020 t/m 30 juni 2021) toegang tot de online meditatiebijeenkomsten en achtergrondinformatie.

Meditatie - juist nu!

In deze tijd van extra onzekerheid, ongerustheid en stress kan meditatie een zinvol hulpmiddel zijn om met de nieuwe omstandigheden om te gaan. In alle hectiek van de dag is het fijn even te ontspannen, contact te maken met jezelf en meer in het moment te zijn. De meditatieve momenten worden live begeleid door docenten van het HFC .

 

HFC Coronaprotocol bij trainingen en workshops

Vanwege de Coronapandemie hanteert ook het HFC bij zijn cursussen/workshops extra veiligheidsregels om verspreiding van het virus te beperken. Omdat de cursussen op uiteenlopende locaties en in verschillende ruimtes worden gegeven, kan een docent met mogelijke aanvullingen komen. Hieronder staat het minimum waaraan in elk geval wordt voldaan.

GEZONDHEIDSVERKLARING

Wij willen je vragen onderstaande vragen voor jezelf te beantwoorden.

Wanneer je één of meerdere van deze vragen met ‘ja’ beantwoord, kun je niet deelnemen aan de cursus/workshop.

Door deel te nemen aan de cursus/workshop verklaar je alle vragen met 'nee' te beantwoorden.

 • Heb je nu corona?
 • Heb je nu huisgenoten / gezinsleden met corona?
 • Ben je korter dan 2 weken geleden genezen van corona?
 • Heb je één of meerdere van de volgende symptomen: verkoudheid, niezen, hoesten, keelpijn, benauwdheid, verhoging (37,5 tot 38° C), koorts (meer dan 38° C)?
 • Heb je huisgenoten / gezinsleden met benauwdheidsklachten en / of koorts?
 • Ben je in thuisisolatie?

Is je antwoord op een van bovenstaande antwoorden een 'ja', neem dan contact op met je docent en meld je af voor de cursus.

Dat geldt ook voor de docenten. Als de docent een van bovenstaande vragen met ‘ja' moet beantwoorden verplaatsen we de cursus/workshop.

CONFORM DE RICHTLIJNEN VAN HET RIVM

Voor de workshops en cursussen die wij aanbieden houden we ons aan de geldende regels voor de 1,5 meter maatschappij. Dit doen we conform de richtlijnen van het RIVM.

Om jouw veiligheid en die van onze collega’s te kunnen garanderen, treffen wij de onderstaande maatregelen.

Daarbij geldt dat iedere cursist ook zelf verantwoordelijk is voor naleven van dit hygiëneprotocol.  

       CURSUSRUIMTE

 • We zorgen voor een cursusruimte waarbij de cursisten 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen bewaren. (ook tijdens groepsopdrachten).
 • De cursusruimte wordt regelmatig geventileerd.
 • We zorgen ervoor dat er volop gelegenheid is om je handen te wassen/ontsmetten. Zowel voor, tijdens als na de cursus.
 • Bij aanvang van de cursus vragen wij of de cursist de gezondheidsverklaring heeft gezien en alle vragen met ‘Nee’ kan beantwoorden. Bij gezondheidsklachten wordt de cursist niet toegelaten tot de cursus.
 • Bij binnenkomst desinfecteert iedereen zijn/haar handen met de ontsmettende gel.
 • De cursisten komen één voor één de cursusruimte binnen, zodat ook dan de 1,5 meter afstand bewaard blijft.
 • Aan het begin van de cursus nemen wij de hygiëne maatregelen door met alle cursisten.
 • We begroeten elkaar zonder fysiek contact te maken.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi die na gebruik meteen weg (prullenbak)
 • Elke cursist houdt dezelfde (zit)plaats gedurende de dag.

MATERIALEN

 • Neem bij voorkeur je eigen materialen mee naar de les. Bijvoorbeeld een matje, badhanddoek, meditatie kussentje enzovoort.

TOILETTEN

 • Ga zoveel mogelijk vóór en na de les thuis naar het toilet
 • Op de toiletten bij de cursusruimte kun je je handen wassen en papieren handdoekjes gebruiken.
 • In de toiletten liggen desinfecterende doekjes zodat iedere gebruiker kraan, lichtknopje, deurklink, doorspoelknop en wc bril kan desinfecteren.
 • Het toilet en de sanitaire voorzieningen zullen regelmatig goed worden schoongemaakt. Met extra aandacht voor alle handcontactpunten.
 • Ook tijdens de pauzes houden we 1,5 meter afstand van elkaar.

NA AFLOOP VAN DE LES

 • De cursisten verlaten een voor een de cursusruimte.
 • Iedere cursist desinfecteert zijn/haar handen met de ontsmettende gel voordat ze naar buiten gaan.
 • Na de les worden contactoppervlakken zoals deurklinken, trapleuningen, tafels, stoelen e.d. gereinigd.

 Cursisten nemen eigen verantwoordelijkheid om deze maatregelen in acht te nemen.

Dagelijks online mediteren - gratis deelname

janine joles f0heeiu Ec0 unsplashNu lijfelijke nabijheid vanwege de coronacrisis ingeperkt is, is het extra fijn om samen met anderen online te mediteren. Het Han Fortmann Centrum biedt daartoe de gelegenheid. Zes dagen per week (van maandag tot en met zaterdag), van 19.30 tot 19.55 uur, onder live-begeleiding van een docent.

Juist nu

In deze tijd van extra onzekerheid, ongerustheid en stress kan meditatie een zinvol hulpmiddel zijn om met de nieuwe omstandigheden om te gaan. In alle hectiek van de dag is het fijn even te ontspannen, contact te maken met jezelf en meer in het moment te zijn.

Wat gaan we doen?

De komende acht weken, van zaterdag 18 april tot en met vrijdag 12 juni, begeleidt een HFC-docent een korte sessie van 25 minuten, iedere avond (behalve zondag), vanaf 19.30 tot 19.55 uur. Deze sessies zijn voor iedereen te volgen via een smartphone, tablet of pc.

De ene keer zal de live-begeleide meditatieoefening bestaan uit een korte inleiding, de andere keer uit een geleide meditatie, of een oefening in zen, yoga of mindfulness. De duur is steeds 25 minuten. De weekindeling is als volgt:

 

   Meditatiebegeleider* Meditatievorm 
 maandag  Karien Pieterse  Sjamanistische overdenking
 dinsdag  Dick Verstegen  Zenmeditatie**
 woensdag  Simone Lips  Mindfulness/compassie
 donderdag  Wendy Kersemaekers  Mindfulness/compassie
 vrijdag  Peter Kooij  Mindfulness yoga**
 zaterdag  Ted van Rijt  Mindfulness/compassie

* Klik op de naam van de docent voor meer informatie via de persoonlijke websites.

** Vanaf 2 juni wisselen Zenmeditatie en Mindfulness yoga van dag

 

Na 12 juni krijgt de mediatief moment een wekelijks vervolg: van 16 juni tot en met 18 augustus, één maal per week op dinsdagavond. De docenten wisselen elkaar af.  

 

Hoe doe ik mee?

Je kunt heel eenvoudig meedoen door hier op AANMELDEN te klikken en het aanmeldformulier in te vullen. Je ontvangt dan elke avond een uur van te voren een herinneringsmail in je mailbox met link naar de sessie. 

Via deze link kom je op de website of in de (gratis) app van ZOOM. Dit kan vanaf je telefoon, tablet of computer. Je ziet en hoort de trainer en kunt de andere deelnemers zien. Zo mediteer je samen!

Probeer het vast even uit door naar de ZOOM-website te gaan. Ken je Zoom nog niet? Het werkt vergelijkbaar met Skype, Facetime, Whatsapp-bellen en Microsoft-Teams.

Voor wie?

Iedereen kan meedoen! Vanaf elke plaats, met of zonder meditatie-ervaring.

Kosten

Geen. Het Han Fortmann Centrum biedt je deze dagelijkse sessies gratis aan.

Aanmelden

Ik doe mee met de gratis online-meditatie van het Han Fortmann Centrum:  AANMELDEN

Informatie of vragen

Heb je vragen of wil je nadere informatie? Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel naar: 06-50 63 32 99. 

 

Maatwerk voor bedrijven en organisaties

Maatwerk voor bedrijven en organisaties

Naast het reguliere cursusaanbod en de opleidingstrajecten biedt het Han Fortmann Centrum bijscholing en leerroutes op maat aan.

Bijscholing trainers en leraren

Wie als trainer of leraar behoefte heeft aan bijscholing kan bij ons een op maat gesneden traject aanvragen. Periodiek verzorgen wij ook cursussen op basis van inschrijving.

Leerroutes en teamdagen voor bedrijven en organisaties

Voor bedrijven en organisaties kunnen wij in overleg leerroutes op maat aanbieden toegespitst op diverse thema’s. Te denken valt aan: Meerdimensionaal leiderschap, Verandermanagement, Conflicthantering, De leider als vroedvrouw, Wijsheid & mededogen, etc. In overleg met bedrijf of instelling bepalen we welke expertise binnen het Han Fortmann Centrum benut wordt en welke expertise wordt ingehuurd.

Zingevings- en bewustwordingsmodules

Op aanvraag kunnen wij modules verzorgen voor scholen en instellingen op het punt van zingeving en bewustwording. Ook hier bepalen we in overleg welke expertise binnen het Han Fortmann Centrum benut kan worden en welke expertise wordt ingehuurd.

 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 1
  Spanning is wie je denkt te moeten zijn.
  Ontspanning is wie je bent.
 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 2
  Zullen we samen
  onszelf zijn?
 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 3
  In de stilte van het denken
  hoorje de antwoorden.

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de HFC Nieuwsbrief.

Invalid Input

Invalid Input

Contact

fortmanncentrum logo

 


Hoofdlocatie

Van Slichtenhorststraat 81
6524 JL Nijmegen

i hanfortmanncentrum.nl
e info@hanfortmanncentrum.nl
m 06 50 63 32 99

Neem contact met mij op

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input