• Agenda01 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda03 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda07 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda06 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda05 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda04 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Home
 • Agenda
 • Lezing Olette Luitwieler over 'Aandacht en Non-dualiteit' - Opening voorjaarsseizoen 2019

Lezing Olette Luitwieler over 'Aandacht en Non-dualiteit' - Opening voorjaarsseizoen 2019

Start 12 januari 2019 10:00 tot 15:30


LET OP: locatie gewijzigd: Kapel onder de Bogen ipv Centrum de Appel (zie hieronder) 

Lezing

Schrijfster en spreekster Olette Luitwieler zal op zaterdag 12 januari 2019 een lezing houden over ‘aandacht en non-dualiteit’. Daarmee opent het Han Fortmann Centrum zijn voorjaarsseizoen 2019. Voorafgaand aan de lezing verzorgen twee docenten van het centrum workshops over mindfulness en sjamanisme.

“De kracht van aandacht is groot”, zegt Olette Luitwieler. “Met je aandacht creëer je je wereld. Daarom is het belangrijk om te ontdekken waar jij je aandacht naartoe brengt en in hoeverre jij daar zelf invloed op hebt.

Besteed je aandacht aan wat je werkelijk belangrijk vindt in je leven? Of schiet dat er vaak bij in? Vaak word je totaal in beslag genomen door de dagelijkse dingen: zaken, omstandigheden en gebeurtenissen waarvan je denkt dat je ze aandacht moét geven, bijvoorbeeld omdat je dat zo geleerd is, omdat je denkt dat het zo hoort, omdat je van mening bent dat je anders niet kunt overleven, omdat familie en vrienden hetzelfde doen, of omdat je nu eenmaal niet beter weet?

Toch kun je ook anders kiezen. Je kan kiezen om naar binnen te gaan, om jezelf ten diepste te leren kennen en om te leren luisteren naar wat zich vanuit deze diepte kenbaar wil maken. Je kunt je aandacht dus verleggen van gerichtheid op de buitenwereld en de buitenkant, naar je binnenwereld om van daaruit te gaan leven. Dan valt ‘moeten’ weg en wordt wat je doet een willen vanuit je hart.

En dat is iets heel anders dan leven vanuit de belangen en verplichtingen die in je hoofd wonen en die in wezen geen werkelijke betekenis en waarde hebben. Dat lijkt alleen maar zo omdat je geleerd hebt te geloven in wat je hoofd je vertelt. Toch klopt dat niet. Het is niet waar. Waarheid leeft niet in je hoofd, maar in de kern van je wezen. Pas wanneer je je aandacht daarheen brengt, zul je dit gaan zien en ervaren. En er kan een nieuwe ‘wereld’ voor je opengaan en je kunt een nieuw mens worden. Dit nieuwe heeft niets gemeen met de wereld in je hoofd, en met de persoon die je dacht te zijn, want dat alles is slechts verbeelding."

Tijdens de middag zal Olette Luitwieler haar gehoor meenemen bij het naarbinnen brengen van de aandacht om zo "het wonder dat we werkelijk zijn in het licht te zetten." Dit zal zij doen aan de hand van geleide meditatie, oefeningen en interactie.

 

Foto Olette Luitwieler 3

Olette Luitwieler (50) is schrijver en spreker. Daarnaast coacht ze mensen bij hun proces van bewustwording en ontwaken. Ze woont en werkt in Amsterdam en is moeder van een zoon. De titel van haar laatste boek luidt: De levensdroom. Over de grap van het ik, uitgeverij Samsara.

Workshops

In de ochtend staan twee workshops op het programma, verzorgd door mindfulness docent Simone Lips en docent sjamanisme Karien Pieterse. Beiden zijn docent aan het Han Fortmann Centrum.

Simone LipsSimone Lips zal een oefening in mindfulness begeleiden. Daarin gaat het over bewust aandacht geven aan wat zich voordoet van moment tot moment, met een open en vriendelijke houding. We onderzoeken hoe je in je dagelijks leven meer eenvoudigweg kunt zíjn en hoe dit je leven kan verrijken.

 

 

 

Karien PieterseKarien Pieterse verzorgt een workshop over kernsjamanisme. Naast uitleg over wat sjamanisme is, zal ze ook bespreken hoe wij, in onze huidige westerse wereld, nog steeds gebruik kunnen maken van deze eeuwenoude geneeswijze. Ze zal een geleide visualisatieoefening geven en ingaan op vragen. 

 


Programma

10.00 uur: opening

10.10 - 11.10 uur: workshop 1, Simone Lips

11.30 - 12.30 uur: workshop 2, Karien Pieterse

12.30 - 13.15 uur: pauze en lunch

13.15 - 15.15 uur: lezing door en gesprek met Olette Luitwieler over 'aandacht en non-dualiteit'.

Kosten en aanmelden

Kosten: € 35,- (workshops, lunch en lezing).
Het is ook mogelijk om alleen aan de lezing deel te nemen. De entree is dan € 15,-.

Aanmelden: klik op de knop 'Aanmelden' bovenaan deze pagina.

Locatie

Het gehele programma, lezing én workshops, is ditmaal in Kapel onder De Bogen & Brasserie de Serre, Parklaan 273, 6561 LA Groesbeek (en dus niet zoals gebruikelijk in Centrum de Appel). 

De zaal Kapel onder de Bogen ligt 2,8 km van Centrum de Appel vandaan in zuidelijke richting. Er gaan bussen vanaf station Nijmegen Centraal: bus 5. De bussen vertrekken om het kwartier en doen er 14 minuten over (9 haltes), uitstappen halte Groesbeek Dekkerswald. Van daaraf is het nog 4 minuten lopen naar Kapel onder de Bogen & Brasserie de Serre. Voor wie met de auto komt: er is ter plaatse ook goede parkeergelegenheid.

 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 1
  Spanning is wie je denkt te moeten zijn.
  Ontspanning is wie je bent.
 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 2
  Zullen we samen
  onszelf zijn?
 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 3
  In de stilte van het denken
  hoorje de antwoorden.

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de HFC Nieuwsbrief.

Invalid Input

Invalid Input

Ongeldige invoer

Contact

fortmanncentrum logo

 


Hoofdlocatie

Van Slichtenhorststraat 81
6524 JL Nijmegen

i hanfortmanncentrum.nl
e info@hanfortmanncentrum.nl
m 06 50 63 32 99

Neem contact met mij op

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer