• Agenda01 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda04 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda06 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda03 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda05 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda07 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen

Verdiepingscursus Vipassana- en Mettameditatie

Start 07 oktober 2021 09:45 tot 11:45
Docent: Marij Geurts

 

Wat houdt de cursus in

Vipassanameditatie met mindfulness en mildheid als basis, nodigt uit tot aanwezig zijn; de dingen zien zoals ze zijn. We ontwikkelen helderheid t.a.v. de diepere aard van ons bestaan. We kunnen daardoor vrijer worden van de conditioneringspatronen die ons hierbij belemmeren. In dit proces van ontwaken kunnen we ervaren hoe het ontwikkelen van intuïtief inzicht samengaat met essentiële kwaliteiten zoals onvoorwaardelijke liefde, mededogen, vreugde en gelijkmoedigheid. Maar ook het diepe besef dat we alles wat we nodig hebben om gelukkig te zijn, in ons zelf kunnen vinden.

In deze cursus zullen we zit- loop- en staan meditatie beoefenen. Er zijn begeleide meditaties, basisbegrippen uit het Satipatthana sutta worden behandeld zoals: wat wordt bedoeld met intuïtief inzicht, herkennen en ontwikkelen van belangrijke kwaliteiten voor de meditatie zoals vertrouwen, inzet, mindfulness, het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn als basis voor de meditatie. Ook het op een milde manier leren omgaan met hindernissen en moeilijke momenten in de meditatie, is een belangrijk onderdeel van deze training van hart en geest. Evenals de waarde van deze meditatie in onze roerige tijd. Er is gelegenheid voor uitwisseling. Vipassana en mettameditatie zullen in samenhang beoefend worden.

Van deelnemers wordt gevraagd dat ze dagelijks tijd maken om thuis te mediteren.

Voor wie?

De curus is bedoeld voor hen die kennis willen maken met deze vorm van boeddhistische meditatie, maar de cursus is zeker ook geschikt voor ervaren mediterenden, in vipassana of mindfulness, die hun kennis en ervaring willen verdiepen.

Begeleiding

Marij Geurts begeleidde vele retraites en cursussen in vipassana- en mettameditatie. Zij praktiseert deze vormen van mediatie al 35 jaar, samen met leraren uit Nederland, de Verenigde Staten, Myanmar, Engeland en Italië. Marij maakt deel uit van het retraitebegeleiderscollectief www.vipassana.nu. In Nijmegen begeleidt zij weekends, stadsretraites, een doorgaande mettagroep en meditatie/studiegroepjes.

Data, tijd en plaats

Data en tijd: donderdagochtenden 7, 21 oktober, 4, 18 november en 8 december van 9.45 tot 11.45 uur. Daarnaast omvat de cursus het weekend van 13 en14 november (zaterdag van13.30-20.30 uur en zondag van 10.00-16.30 uur.)
Plaats: Jewel Heart, Hatertseveldweg 284, 6532 XX Nijmegen, Asanghazaal. 

Er is plaats voor maximaal 20 personen. De cursus kan doorgaan bij minimaal 8 deelnemers.

Kosten

De kosten voor de curus van vijf ochtenden en een weekend bedragen: € 190,- (normaal tarief), € 150,- (voor krappe beurs), € 220,- (voor ruime beurs). Bij de lessen zijn Inbegrepen: organisatiekosten, koffie/thee en soep in het weekend)

De ochtenden en weekend kunnen ook los van elkaar gevolgd worden. De kosten zijn dan € 95,- resp. € 75,- en € 110,- voor zowel de vijf lochtenden afzonderlijk als voor alleen het weekend.

Aanmelden

Let op: aanmelding geschiedt rechtstreeks bij de docent (en niet zoals gebruikelijk via het aanmeldformulier van de website). Voor aanmelding mail of bel naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 06-20699676. Na opgave ontvang je een bevestiging en informatie over hoe te betalen. Je aanmelding is definitief na betaling.

De cursus vindt plaats op locatie onder voorwaarde van de dan geldende coronamaatregelen. Indien de cursus niet door kan gaan op locatie, dan zal hij via Zoom worden aangeboden (kosten zijn dan lager).

 

 
 

 

 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 1
  Spanning is wie je denkt te moeten zijn.
  Ontspanning is wie je bent.
 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 2
  Zullen we samen
  onszelf zijn?
 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 3
  In de stilte van het denken
  hoorje de antwoorden.

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de HFC Nieuwsbrief.

Invalid Input

Invalid Input

Contact

fortmanncentrum logo

 


Hoofdlocatie

Boeddhistisch centrum Jewel Heart
Hatertseveldweg 284
6532 XX Nijmegen

i hanfortmanncentrum.nl
e info@hanfortmanncentrum.nl
m 06 50 63 32 99

Neem contact met mij op

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input