Zenmeditatie vervolgcursus dinsdagavond

Zenmeditatie vervolgcursus dinsdagavond

Start 06 maart 2018 19:45 tot 21:30

Bij Zendo

dick.verstegen@gmail.com

06-53776474 of 024-7850103

http://www.zennijmegen.nl

Docent: Dick Verstegen


 

Wat houdt zenmeditatie in? 

Zen is werkelijk zijn waar je bent, zodat je kunt doen of laten wat de situatie van dit moment vergt. Ontdaan van alle franje is dat waar het in zen om gaat. In de praktijk is dat niet eenvoudig, omdat er altijd zoveel is wat je er juist van weerhoudt volledig in het moment te zijn.

De centrale oefening van zen heet zazen (zitten in meditatie). Deze oefening leert je hoe je kunt omgaan met wat je verhindert in het moment te zijn; die belemmeringen nemen daardoor af. Positief geformuleerd kun je zeggen dat zen je, door het ontwikkelen en cultiveren van aandacht, leert om volledig en zonder voorbehoud met alles verbonden te zijn. Met alles wat zich in je voordoet en wat er om je heen gebeurt. Zodat het leven je voluit raken kan en jij –met wat je te doen hebt- voluit in het leven kan staan.

Zen hoort bij het zenboeddhisme, de stroming in het boeddhisme die veel nadruk legt op meditatie en aandacht. Zen is allesbehalve een ver-van-mijn-bed-show. Het gaat in zen nooit om ver van je afstaande concepten of hogere sferen, maar om wat hier en nu aan de orde is. Leuk en niet leuk. En dat is dus alles van je eigen leven, inclusief het heftigste, existentiële lijden dat ons beroert. Dat is de diepste smaak van zen.

Vervolgtrainingen

De doorgaande zengroep is speciaal bestemd voor degenen die de introductiecursus gedaan hebben of die elders ervaring met zenmeditatie hebben opgedaan. De cursus ondersteunt de continuïteit en de verdieping van je zentraining en bevordert helderheid en levensvreugde. Tijdens de avondbijeenkomsten is er twee maal 25 minuten zazen (zitmeditatie), soetrarecitatie, een teisho (dharmapraatje), loopmeditatie, theedrinken en dokusan (persoonlijk onderhoud). Deelnemers hebben de mogelijkheid tot koanstudie. Er is in beginsel geen cursus in de schoolvakanties en op feestdagen. Draagkrachtkorting van 25 procent is mogelijk. Wisselen, inhalen of extra deelname op een ander cursusdagdeel is altijd mogelijk zonder extra kosten.

Docent

Dick Verstegen is een ervaren zentrainer, met ca. 25 jaar zenervaring. Hij studeerde onder verschillende leraren en publiceerde drie zenboeken. Lees meer over Dick Verstegen  

Wat deelnemers ervaren            

"Ik ervaar dat ik dichter bij de kern van mijzelf uitkom. Ik ga de zenweg vervolgen." - cursist.  

Data, tijd en plaats

Start: 9 januari 2018, 19.45 - 21.30 uur; de cursus omvat ruim 20 dinsdagavonden. Precieze data volgen.
Het is mogelijk in deze cursus tussentijd in te stromen. Informeer bij de docent.
Locatie: alle cursussen vinden plaats in de Zendo, Petruslaan 1, 6565 AJ, Heilig Landstichting/ Nijmegen. 

Kosten en aanmelden

Kosten € 215,-, minimum inkomen € 161,-, studenten € 161,- , zakelijk € 275,-.

Deelnemers minimum - maximum: 4 tot 14.  

Aanmelden? Zie aanmeldformulier bovenaan of neem contact op met de docent (zie contactgegevens bovenaan deze pagina).