Themadag 'Mindfulness in tijden van crisis' - Met lezing door Edel Maex

Themadag 'Mindfulness in tijden van crisis' - Met lezing door Edel Maex

Start 04 september 2021 10:00 tot 15:30

Bij Jewel Heart


 

Lezing: Mindfulness in tijden van crisis - Met Edel Maex

De coronacrisis heeft ons op de proef gesteld: isolement, neerslachtigheid, confrontaties met onszelf en onze relaties, etc. Bovendien confronteerde de crisis ons met de wisselvalligheid en kwetsbaarheid van ons bestaan. Leven is minder solide dan we vaak wensen. Kan mindfulness behulpzaam zijn om met die realiteit van het leven om te gaan? Wat kunnen we verwachten of moeten we juist niet iets verwachten, en kan dat wel? Kortom: wat heb je aan mindfulness als het persoonlijk (of collectief) moeilijk wordt? Op deze vragen zal de Vlaamse psychiater en zenleraar Edel Maex ingaan.

Edel Maex is een van de grondleggers van Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) in de Lage Landen. Hij schreef verschillende boeken over mindfulness, boeddhisme, zen en mededogen. Enkele titels: ‘Mindfulness – Leven in de maalstroom’, ‘Werken met mindfulness’, ‘Open mind – Anders kijken naar de werkelijkheid’ en ‘Dit is de plaats – Over zen, mindfulness en mededogen’. Edel Maex werkt als psychiater in het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen. Daar richtte hij de stresskliniek op waar gewerkt wordt met mindfulness. Hij geeft al jaren trainingen in mindfulness en zen, aan steeds groter wordende groepen mensen.

Workshops

In de ochtend verzorgen twee docenten van het Han Fortmann Centrum mini workshops: 

Workshop 1: ‘Spelen met het voorstellingsvermogen’

Hoe kunnen we onszelf ‘voeden’ in tijden van crisis? Zelfs als (de oorzaak van) het ongemak niet weg is, kunnen we oefeningen doen die ons helpen om meer balans te ervaren. Een manier om dit te doen is het inzetten van ons voorstellingsvermogen. In deze workshop gaan we dat samen verkennen en daar ook over uitwisselen. Je bent van harte welkom!  

Wendy Kersemaekers is docent mindfulness en compassie.

Workshop 2: ‘De kunst van het luisteren’

Wanneer wordt luisteren tot een werkelijk hóren? Wat valt er eigenlijk echt te horen?  In  jezelf? In  contact met een ander? En is dat nog mogelijk als je midden in een storm bent van ‘lawaai’ van alles om je heen en in jezelf?
In deze korte workshop wordt je meegenomen in een verkenning en een aanmoediging hoe je dat (meer) kunt doen via eenvoudige oefeningen uit de yoga en de communicatie.

Met Peter Kooij, docent mindfulness yoga en persoonlijke communicatie.

Programma

Nadere informatie en aanmelding

Entree: € 37,50 (twee workshops, lunch en lezing). Het is ook mogelijk om alleen de lezing bij te wonen. De kosten bedragen dan € 15,-.

Aanmelden: zie knop 'Aanmelden' boven aan deze pagina.

Locatie: Boeddhistisch centrum Jewel Heart: Hatertseveldweg 284, 6532 XX  Nijmegen.

Parkeren en bereikbaarheid

Op het terrein van Jewel Heart is zeer beperkte parkeerruimte voor auto’s. Verder vragen omwonenden van het centrum om parkeerdrukte in de directe omgeving te vermijden. Daarom het verzoek, indien mogelijk, uw auto op enige loopafstand van Jewel Heart te parkeren. De voorkeur verdient het, indien mogelijk, om te voet, per fiets of openbaar vervoer te komen. De volgende buslijnen stoppen in de buurt van het gebouw:

- Buslijn 2 richting Lindenholt West. Stap uit bij halte Graafseweg/Wolfskuilseweg (vlakbij de Boskapel); dan 4 minuten lopen.

- Buslijn 8 richting Hatert. Stap uit bij halte Muntweg/Overweg; dan 4 minuten lopen (over spoorbruggetje Muntweg).

Coronaregels

De themadag gaat zaterdag 4 september door zoals gepland. We gaan daarbij uit van de nu geldende coronaregels:

Als coronatoegangsbewijs geldt:

Deze toegangsbewijzen kunt u laten zien in de CoronaCheck-app op uw smartphone, maar u kunt ook een papieren toegangsbewijs tonen (te printen via CoronaCheck.nl).

Overige aandachtspunten

Ter naleving van de huisregels van Jewel Heart vragen wij de bezoekers om bij binnenkomst van de grote zaal hun schoenen uit te doen.

In verband met de toegangscontrole vragen wij u om op tijd te komen. Het programma begint in de ochtend om 10.00 uur en in de middag om 13.30 uur. Het gebouw is vanaf 9.30 uur voor publiek geopend.