• Agenda07 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda01 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda05 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda06 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda03 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda04 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Home
 • ‘Alles begin met vertrouwen’, lezing door spiritueel performer Peter De Graef, workshops door docenten HFC

‘Alles begin met vertrouwen’, lezing door spiritueel performer Peter De Graef, workshops door docenten HFC

Start 11 januari 2020 10:00 tot 15:30

 

Vlaming Peter De Graef is theatermaker, schrijver, acteur en regisseur. Maar bovenal is hij verhalenverteller. Op 11 januari 2020 zal hij een voordracht houden over ‘Vertrouwen: het begin van alles’. Daarmee geeft hij de aftrap voor het voorjaarsseizoen 2020 van het Han Fortmann Centrum. In de ochtend verzorgen docenten van het centrum twee workshops. Locatie: Van Slichtenhorststraat 81, 6524 JL Nijmegen.

Lezing: vertrouwen 

Naast theaterman is Peter De Graef een spirituele zoeker uit nood geboren. Wie ben ik, wat moet ik, waar draait dit alles om? “What de f*ck is this life?” Zijn zoektocht bracht hem langs filosofische en spirituele wegen van oosterse en westerse snit. Meditatie en stilte werd een constante in zijn leven naast een diep besef van egoloosheid: een nieuw vertrouwen in het bestaan. Zijn voordrachten zijn diepzinnig, beschouwelijk, maar zonder dodelijke abstractie. Speels, relativerend en met humor neemt hij zijn toeschouwers mee in zijn vertelling. Videofragmenten van zijn optredens op Youtube (zie hieronder) werden regelrechte hits. Zijn optreden belooft hoe dan ook een inspirerende middag te worden. Never a dull moment met Peter de Graef.

Peter De Graef volgde zijn toneelopleiding aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Hij bouwde een opmerkelijk oeuvre op met eigen teksten en viel als acteur én auteur meermaals in de prijzen. Zo ontving hij in 1997 de prestigieuze  Louis d’Or voor zijn rol in De Wereldverbeteraar. 

Citaten van Peter De Graef

 “Ik kwam uit een traumatische jeugd en zocht antwoorden. Het leven was toen niet makkelijk: verwrongen relaties, zelfmedicatie, alcohol, hasj, werkloosheid … maar boeken zetten mij enigszins op een pad. Thema’s als wetenschap, filosofie en spiritualiteit lieten toe al lezend de wereld te overschouwen en die beter te begrijpen.” 

“Onze persoon is een concept. Wij zijn niet de verhaaltjes waarin wij wonen. Dat geloven we wel, maar het echte leven gaat schuil achter die concepten. Kunnen we daarop vertrouwen?” 

“Ik denk dat iedereen fictie gebruikt om grip te krijgen op de chaotische werkelijkheid. Of het nu gaat om religie, exacte wetenschappen of kunst: het zijn systemen die moeten verbergen dat we maar wat rondgraven als blinde mollen.” 

“Religie an sich is een zoektocht naar zin, diepte, een groter verhaal dan het verhaal van wetenschap en de materie. En natuurlijk die zoektocht kan ontsporen.” 

“Natuurlijk ben ik nog altijd onrustig en zoekende, een mens mag en moét zoeken naar de waarheid, hoe onmogelijk die zoektocht ook is. Maar life ain’t no shit no more, en dat is goed.”

Bekijk videofragment van Peter De Graef:

Workshops

In de ochtend staan twee workshops op het programma, verzorgd door Ted van Rijt, Mindfulness en Compassietrainer en Eveline Zwikker, Holistisch Levenscoach. Beiden zijn docent aan het Han Fortmann Centrum.

Workshop 1 ‘Mindfulness, een leven gebaseerd op vertrouwen’ 

Valt vertrouwen op je eigen waarneming te ontwikkelen? Kun je groeien in vertrouwen op wat het leven ook maar aanreikt? Zijn anderen wel te vertrouwen en wat doe je als het antwoord ‘nee’ blijkt te zijn? Wellicht prikkelende vragen die in de workshop aan de orde komen. 

Workshop 2 Het Latifagebed 

Het Latifagebed is een geleide meditatie uit de traditie van het soefisme. Het gebed brengt je naar een plek van innerlijke vrede en zelfliefde. Tijdens de beoefening sta je stil bij zeven verschillende kwaliteiten die een bewustwordingsproces opgang brengen: aanvaarden, verlangen, hoop, vertrouwen, overgave, liefde, ik ben.

Programma

10.00 uur: opening

10.10 - 11.10 uur: workshop 1, mindfulness, een leven gebaseerd op vertrouwen. Docent: Ted van Rijt.

11.30 - 12.30 uur: workshop 2, het Latifagebed, een geleide meditatie uit het soefisme. Docent: Eveline Zwikker.

12.30 - 13.30 uur: pauze en lunch

13.30 - 15.30 uur: lezing door Peter De Graef: 'Vertrouwen: het begin van alles'.

Nadere informatie en aanmelding

Entree: € 37,50 (twee workshops, lunch en lezing). Het is ook mogelijk om alleen de lezing bij te wonen. De kosten bedragen dan € 15,-.

Locatie: Van Slichtenhorststraat 81, 6524 JL Nijmegen. (Parkeren € 1,80 per uur. Gratis parkeren kan op 5 min lopen aan de zuidzijde van de Archipelstraat.)

Aanmelden: zie knop 'Aanmelden' boven aan deze pagina.

 

Dick Verstegen, docent aan het HFC, schreef een column over het thema van de dag: 'Vertrouwen'. Klik HIER voor de column.

 

 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 1

  Spanning is wie je denkt te moeten zijn.
  Ontspanning is wie je bent.

 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 2

  Zullen we samen
  onszelf zijn?

 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 3

  In de stilte van het denken
  hoor je de antwoorden.

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de HFC Nieuwsbrief.

Invalid Input

Invalid Input

Contact


fortmanncentrum logo

 


Hoofdlocatie

Boeddhistisch centrum Jewel Heart
Hatertseveldweg 284
6532 XX Nijmegen

i hanfortmanncentrum.nl
e info@hanfortmanncentrum.nl
m 06 50 63 32 99

Volg ons op social media!

Facebook icon   Instagram icon

CRKBO Instelling

Neem contact met mij op

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input