• Agenda07 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda05 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda03 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda06 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda04 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda01 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Home
 • Cursussen & Activiteiten
 • Levenskunst & Natuur
 • Themadag ‘Bewust zijn in harmonie met natuur en samenleving' - Met lezing door Hans Knibbe

Themadag ‘Bewust zijn in harmonie met natuur en samenleving' - Met lezing door Hans Knibbe

Start 03 september 2022 10:00 tot 15:30

 

Lezing: 'De verlichte burger' - Door Hans Knibbe

De samenhang tussen persoonlijke ontwikkeling en je verbonden weten met het grotere geheel van natuur en samenleving wordt steeds meer gevoeld als een vanzelfsprekendheid. In de recente, nog gaande, herijking van de missie en visie van het Han Fortmann Centrum, kwam die samenhang nadrukkelijk in beeld. Tijdens de themadag van zaterdag 3 september 2022 sluiten we daarop aan. In de ochtend verzorgen docenten van ons centrum twee mini-workshops. In de middag zal psycholoog en spiritueel leraar Hans Knibbe, oprichter van de school voor Zijnsoriëntatie, een lezing verzorgen met als titel: ‘De verlichte burger’.

Daarin zal hij betogen dat de hedendaagse spiritualiteit voorbij gaat aan de klassieke ‘verticale’ verlichting, waarin de yogi zich terugtrekt uit de wereld en vooral bezig is met zijn eigen verlichte staat. Tegenwoordig zien we de wereld en maatschappij niet meer als onveranderlijk gegeven, maar beseffen we dat we die kunnen verbeteren en tot bloei kunnen brengen. Als we rusten in Zijn, in onze verlichte aard, voelen we ons met alles verbonden en is ons hart ontpantserd. Vanuit dat verlichte besef van onderlinge verbondenheid waarin 'het grote Hart' is ontwaakt, is de moderne yogi een verlichte burger.

In de jaren zeventig ontwikkelde Knibbe een nieuwe therapeutische methode, geïnspireerd onder meer op boeddhistische psychologie, die tegelijk meer is dan een psychologie. De 'Zijnsoriëntatie' die hij ontwikkelde is een pad van levenskunst. Met Zijnsoriëntatie bedoelt hij letterlijk: "je oriënteren op Zijn, de volkomen ongecompliceerde oergrond van je geest, van je Gewaar-Zijn. Wanneer je rust in Zijn ben je contactvol aanwezig in het Nu. De mallemolen van streven en vermijden, die altijd naar toekomst of verleden wijst, heeft je niet langer in de greep. Het is net alsof je uit een vernauwing stapt en opeens in een open ruimte staat. Deze open ruimte van Zijn blijkt intrinsiek vrij te zijn van al je patronen, gevoelens en gedachten. Je komt in contact met inspiratie, kracht en levenslust."

(Lees meer op de website van de School voor Zijnsoriëntatie)

Workshops

In de ochtend verzorgen twee docenten van het Han Fortmann Centrum mini-workshops: 

Workshop 1: ‘Wat is jouw bijdrage aan een leefbare wereld?’

Ted jul18 500x500Je ervaart het leven als zinvol en aangenaam als je met plezier en gemak een bijdrage levert aan de gemeenschap waar je deel van uitmaakt. Als jouw talenten op het juiste tijdstip en in de juiste omgeving tot bloei komen, dan geniet je daar zelf van evenals de mensen om je heen. Hoe kom je er achter wat jouw bijdrage aan je omgeving kan zijn? Hoe kom je verder tot bloei? Door meditatie, innerlijk onderzoek en het delen van ervaringen proberen we dichter bij antwoorden op deze vragen te komen. 

Ted van Rijt, docent mindfulness en compassie.

Workshop 2: ‘Hoe kun je spontaan en met compassie handelen?'

Misha Belin 500

In ieder van ons ligt de meest waardevolle wijsheid voor het oprapen. Want uiteindelijk ben jij diegene die het beste te rade kan gaan bij al wat je gegeven is om te bepalen wat je te doen staat. Ieder moment weer. Door te oefenen met de zogenaamde compassiecirkel leggen we ons toe op ons spontane handelen in verbinding met onszelf en onze omgeving. Zo inspireren we elkaar ter plekke en klinkt dit mogelijk nog vele dagen door. 

Misha Beliën, docent zenmeditatie.

Programma

 • 10.00 uur: opening
 • 10.10 - 11.10 uur: mini workshop 1 Ted van Rijt
 • 11.30 - 12.30 uur: mini workshop 2 Misha Beliën
 • 12.30 - 13.30 uur: pauze en lunch
 • 13.30 - 15.30 uur: lezing door Hans Knibbe: 'De verlichte burger'

Nadere informatie en aanmelding

Entree: € 37,50 (twee workshops, lunch en lezing). Het is ook mogelijk om alleen de lezing bij te wonen. De kosten bedragen dan € 15,-.

Locatie: Boeddhistisch centrum Jewel Heart: Hatertseveldweg 284, 6532 XX  Nijmegen.

Parkeren en bereikbaarheid

Op het terrein van Jewel Heart is zeer beperkte parkeerruimte voor auto’s. Verder vragen omwonenden van het centrum om parkeerdrukte in de directe omgeving te vermijden. Daarom het verzoek, indien mogelijk, uw auto op enige loopafstand van Jewel Heart te parkeren. De voorkeur verdient het, indien mogelijk, om te voet, per fiets of openbaar vervoer te komen. De volgende buslijnen stoppen in de buurt van het gebouw:

- Buslijn 2 richting Lindenholt West. Stap uit bij halte Graafseweg/Wolfskuilseweg (vlakbij de Boskapel); dan 4 minuten lopen.

- Buslijn 8 richting Hatert. Stap uit bij halte Muntweg/Overweg; dan 4 minuten lopen (over spoorbruggetje Muntweg).

Overige aandachtspunten

Ter naleving van de huisregels van Jewel Heart vragen wij de bezoekers om bij binnenkomst van de grote zaal hun schoenen uit te doen. Het programma begint in de ochtend om 10.00 uur en in de middag om 13.30 uur. Het gebouw is vanaf 9.30 uur voor publiek geopend.

 

 HFC knop Aanmelden

 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 1

  Spanning is wie je denkt te moeten zijn.
  Ontspanning is wie je bent.

 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 2

  Zullen we samen
  onszelf zijn?

 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 3

  In de stilte van het denken
  hoor je de antwoorden.

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de HFC Nieuwsbrief.

Invalid Input

Invalid Input

Contact


fortmanncentrum logo

 


Hoofdlocatie

Boeddhistisch centrum Jewel Heart
Hatertseveldweg 284
6532 XX Nijmegen

i hanfortmanncentrum.nl
e info@hanfortmanncentrum.nl
m 06 50 63 32 99

Volg ons op social media!

Facebook icon   Instagram icon

CRKBO Instelling

Neem contact met mij op

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input