• Agenda06 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda05 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda01 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda03 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda04 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen
 • Agenda07 Mindfulnes Nijmegen Fortmann Cursussen

Open les Zenmeditatie

Start 11 september 2022 11:00 tot 12:00
Bij Zendo
tel. 06 - 50 64 56 68

 

Is een starterstraject zenmeditatie iets voor mij?

Zen is de kunst om in dit moment steeds weer de antwoorden op al je vragen te vinden. Het is nooit af, maar je kunt er wel vertrouwd mee raken.

Door middel van ons starterstraject krijg je een solide introductie in de zentraditie, waarna je kunt meedoen in een van onze doorlopende groepen. Nieuwsgierig naar hoe dit in z'n werk gaat? Je bent van harte welkom bij deze gratis open les!

Het starterstraject wordt verzorgd door Zen Centrum Nijmegen, samenwerkingspartner van het Han Fortmann Centrum. In Zen Centrum Nijmegen ondersteuning de deelnemers elkaar in doorgaande groepen.

Wat houdt de training in

De centrale oefening van zen heet zazen (zitten in meditatie). Deze oefening leert je hoe je kunt omgaan met wat je verhindert in het moment te zijn; die belemmeringen nemen daardoor af. Positief geformuleerd kun je zeggen dat zen je, door het ontwikkelen en cultiveren van aandacht, leert om volledig en zonder voorbehoud met alles verbonden te zijn. Met alles wat zich in je voordoet en wat er om je heen gebeurt. Zodat het leven je voluit raken kan en jij – met wat je te doen hebt – voluit in het leven kan staan.

Zen hoort bij het zenboeddhisme, de stroming in het boeddhisme die veel nadruk legt op meditatie en aandacht. Zen is allesbehalve een ver-van-mijn-bed-show. Het gaat in zen nooit om ver van je afstaande concepten of hogere sferen, maar om wat hier en nu aan de orde is. Leuk en niet leuk. En dat is dus alles van je eigen leven, inclusief het heftigste, existentiële lijden dat ons beroert. Dat is de diepste smaak van zen.

Beginners

Het starterstraject zenmeditatie maakt je vertrouwd met alle facetten van de zitmeditatie (zazen). We behandelen ook actuele onderwerpen, die horen bij het dagelijks leven, zoals: goed kunnen zien wat er gebeurt, verwondering en geraakt worden, omgaan met emoties en stress en doelmatig functioneren. De cursus is geschikt voor jong en oud: iedereen die meer vanuit zijn of haar hart wil leven.

Gevorderden

Tijdens de open les zal ook aandacht besteed worden aan de verschillende cursussen voor gevorderde zenbeoefenaren. Deze cursussen ondersteunen de continuïteit en verdieping van je zentraining en bevorderen helderheid en levensvreugde.

Maak kennis tijdens een open les

Tijdens een open les kun je kennismaken met de cursus en de docent. Deelname verplicht je tot niets. Een open les geeft je de mogelijkheid om rustig aan te voelen of de cursus  bij je past.

Docenten

Dick Verstegen is sinds 2000 zelfstandig gevestigd zenboeddhistisch leraar en personal coach. Hij is sinds 2011 de spiritueel leraar van het door hem opgerichte Zen Centrum Nijmegen. In 2017 verleende de bekende Amsterdamse zenleraar Nico Tydeman hem Dharmatransmissie. Daarmee werd hij opgenomen in de 83e generatie opvolgers van de Boeddha. Verstegen schreef vijf zenboeken. Van 1961 tot 2000 had hij tal van journalistieke functies, o.m. als hoofdredacteur bij de VNU-dagbladengroep.

De open les wordt mede verzorgd door Bay Hagebeekeigenaar van een zorg- en coachingorganisatidie mensen ondersteunt bij het omgaan met indringende levensgebeurtenissen. Bay Hagebeek is opgeleid tot meditatieleraar door leraren JoAnna Hardy en Vinny Ferraro (USA) (theravada). Hij is ouder van twee kinderenen ervaringsdeskundig in gendertransitie.Verder schrijft hij columns en artikelen voor zijn eigen blog en het online boeddhistisch platform BodhiBay leidde in Nijmegen vijf jaar lang InsightRevolutionSangha, een meditatiegroep in de theravada traditie (oude school). Sinds mei 2022 is hij verbonden aan Zen Centrum Nijmegen.

Praktische informatie

Datum: 11 sept. 2022.

Tijd: 11.00 - 12.00 uur.

Plaats: Zendo van Zencentrum Nijmegen: Petruslaan 1, 6564 AJ Heilig Landstichting.

Kosten: deelname aan de open les is gratis en verplicht je niet tot cursusdeelname.

Startniveau: beginner of enige meditatie-ervaring

Tijdsinvestering: naast de hierboven vermelde contacturen geen.

 

HFC knop Aanmelden

 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 1

  Spanning is wie je denkt te moeten zijn.
  Ontspanning is wie je bent.

 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 2

  Zullen we samen
  onszelf zijn?

 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 3

  In de stilte van het denken
  hoor je de antwoorden.

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de HFC Nieuwsbrief.

Invalid Input

Invalid Input

Contact


fortmanncentrum logo

 


Hoofdlocatie

Boeddhistisch centrum Jewel Heart
Hatertseveldweg 284
6532 XX Nijmegen

i hanfortmanncentrum.nl
e info@hanfortmanncentrum.nl
m 06 50 63 32 99

Volg ons op social media!

Facebook icon   Instagram icon

CRKBO Instelling

Neem contact met mij op

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input