• Home
 • Over ons
 • IM Sandor Joó

In memoriam Sandor Joó

sander joo fortmanncentrum mindfulness nijmegenOp 16 april 2018 overleed, na een ziekbed, onze gewaardeerde collega Sandor Gy D. Arpad Joó. Hij werd 78 jaar. Sandor was bijna twintig jaar verbonden aan het Han Fortmann Centrum als trainer met een bijzonder aanbod, namelijk op het gebied van healing, intuïtieve ontwikkeling en sjamanisme.

Sandor Joó werd geboren op 10 mei 1939 in Boedapest. Hij  groeide op te midden van religie en kunst en werd in eerste instantie musicus en dirigent. Later kreeg hij de leiding over verschillende kunstinstellingen. Zo was hij 18 jaar directeur van de Nijmeegse Stadsschouwburg en van het Concertgebouw de Vereeniging. Van jongs af aan richtte hij zich op de grensvlakken van geest, ziel en materie, hetgeen hem in aanraking bracht met belangrijke denkers, wetenschappers, healers en esoterici. Hij volgde opleidingen op meerdere gebieden: meditatie, healing touch, tantra, astrologie, therapeutic touch, lichaamswerk en sjamanisme. Hij was leraar voor de wereldwijde Foundation for Shamanic Studies, trainer intuïtieve ontwikkeling, gecertificeerd healer, astroloog en levenscoach. In zijn vrije tijd was hij daarnaast wijnboer in Frankrijk.

Mede-docent en oud-directeur van het Han Fortmann Centrum Ted van Rijt sprak enige tijd voor zijn overlijden nog uitvoerig met Sandor. Hij verkeerde op dat moment al in een kwetsbare toestand, maar, zo memoreerde Ted tijdens de uitvaart: “Wat mij opviel was zijn enorme levenslust ondanks de fysieke pijn die hij rond zijn middenrif met enige regelmaat gewaar werd. Hij verlangde te leven en hoopte zo dat het hem gegund zou zijn te herstellen. Maar ook realiseerde hij zich heel goed dat het einde van zijn fysieke bestaan dichterbij kwam en hij gaf blijk van een buitengewone nieuwsgierigheid naar het leven daarna.”
Terugblikkend op zijn leven overheerste bij Sandor een gevoel van dankbaarheid. Ted: “Dankbaarheid voor de geweldige kansen die hij in zijn jonge jaren heeft gehad en die hem zo hebben gevormd. (...) Sandor liet mij door zijn manier van zijn, door zijn levenslust en zijn acceptatie van het naderende einde en zijn nieuwsgierigheid voor wat er daarna is, zien dat in elke fase van ons bestaan het Leven toegelaten kan worden. Zo mocht ik ervaren dat het Leven uiteindelijk sterker is dan de dood.

Bij de uitvaartplechtigheid sprak Ted van Rijt op verzoek van Sandor een zegen uit:

Het Leven is vóór u om u de juiste weg te wijzen.
Het Leven is achter u om u in de armen te sluiten, om u te beschermen tegen gevaar.
Het Leven is onder u om u op te vangen wanneer u dreigt te vallen.
Het Leven is in u om u te troosten wanneer u verdriet hebt.
Het Leven omgeeft u als een beschermende muur, wanneer anderen over u vallen.
Het Leven is boven u om u te zegenen.
Zo zegene u het Leven, vandaag, morgen, en tot in de eeuwigheid.

(Afgeleid van zegenbede van St. Patrick)

-------------------

Op 10 mei 2019 vond de presentatie plaats van 'Een leven voor de kunsten. Memoires van Sandor Joó', door Loes Wijffels.

 

 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 1
  Spanning is wie je denkt te moeten zijn.
  Ontspanning is wie je bent.
 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 2
  Zullen we samen
  onszelf zijn?
 • Fortmanncentrum Mindfulness Nijmegen Banner 3
  In de stilte van het denken
  hoorje de antwoorden.

Blijf op de hoogte, meld je aan voor de HFC Nieuwsbrief.

Invalid Input

Invalid Input

Ongeldige invoer

Contact

fortmanncentrum logo

 


Hoofdlocatie

Van Slichtenhorststraat 81
6524 JL Nijmegen

i hanfortmanncentrum.nl
e info@hanfortmanncentrum.nl
m 06 50 63 32 99

Neem contact met mij op

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Ongeldige invoer